Friday, 20 July 2012

Jom Timbang Berat Badan Dengan Cara Yang Betul..

Assalamualaikum Semua!!..
This Time nak share skit pasal cara timbang berat badan yang betul…
Ramai yang nak kurus tapi tak tau cara betul nak menimbang berat dan bersenam…

Cara-Caranyer:-

ü  Kena ada penimbang berat (Conpemla kan..abis korang nak timbang pakai ape..he..he). Lebih elok if yang Digital, sebab lebih tepat compare penimbang jarum tu.

ü  Lebih Elok if Penimbang tu boleh measure lemak.

ü  Beli penimbang yang sesuai, boleh beli kat kedai yang jual alat bersenam, bukan ape..kadang-kadang yang beli kat ‘Supermarket’ tu tak ok sangat.

ü  Untuk perempuan, waktu yang sesuai timbang adalah Seminggu Selepas Period. Jangan duk gatal timbang mase period, conpem terbeliak biji mata tengok bacaan, sebab badan kita retain banyak air mase period.

ü  Pastu, kalau boleh..mase menimbang tu pakai pakaian yang paling ringan dan eloknyer setiap kali timbang pakai baju yang sama…

ü  Jangan timbang berat setiap kali lepas makan @ setiap hari..timbang je seminggu sekali dan kalu boleh hari yang sama..contohnyer senin nie dan senin depan.

ü  Timbang berat waktu pagi iaitu selepas keluar dari bilik air.

ü  Kemudian berdiri tegak atas penimbang dan tidak bergerak…pandang ke hadapan, mintak tolong kengkawan/wife/hubby/anak tengokkan…

Yang penting janganla menimbang sertiap hari…buken ape…tension bila tengok bacaan tak berkurang@bertambah. Yela, bile kita makan @minum minimum 100 grm boleh tambah pade bacaan berat.

Ape-ape pun, Stay Positif. Amalkan Diet ALSD2@SD2 dengan betul, mesti makan (Jgn Skip waktu makan konon2 nak cepat kurus), Minum banyak air dan buat la senaman ringan…jalan kaki…kemas rumah…ape sahaja asalkan jgn duk depan TV jer…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...